Orthomoleculaire voedingstherapie

In 1968 introduceerde de wetenschapper Linus Pauling de term ‘orthomoleculaire geneeskunde’. Orthos is het Griekse woord voor ‘juist, recht, gezond’. Moleculair betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’. De moderne term voor deze vorm van geneeskunde is ‘leefstijlgeneeskunde’.

Het uitgangspunt van de orthomoleculaire therapie is dat een ziekte of aandoening eerder en sneller zal genezen wanneer er een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen en andere bouwstoffen in het lichaam aanwezig is. De inname van goede, gevarieerde voeding is dan ook de eerste manier om deze optimale concentratie te verkrijgen.

Voeding levert allerlei stoffen om gezond te blijven, denk aan:

  • vetten
  • eiwitten
  • koolhydraten
  • vitamines
  • mineralen
  • anti-oxidanten
  • vezels
  • vocht

Met orthomoleculaire therapie worden dus gezondheidsklachten onderzocht die door tekorten ontstaan (bijvoorbeeld verkeerde of eenzijdige voeding). Daardoor mist het lichaam belangrijke bouwstoffen. Ook stress, ziekte of verminderde opname zorgt voor een aantal (tijdelijke) tekorten. Daarnaast kan ook een overvloed aan voedingsstoffen (bijvoorbeeld teveel suiker, eiwitten of verzadigd vet) klachten geven, zoals pijn, vermoeidheid en gewrichtsklachten. De juiste voeding draagt bij aan de herstelkracht van het lichaam.

Door aanpassing van voeding, de eet- of leefwijze of (tijdelijke) aanvulling met supplementen worden tekorten aangevuld of overvloeden hersteld. Er wordt vooral gewerkt met voeding, vitaminen, mineralen, kruiden en planten, of extracten daarvan. Het lichaam krijgt zo de kans om zich te herstellen en zijn taken weer goed uit te voeren, waardoor klachten of pijn verminderen of verdwijnen.

Hippocrates (460-370 v. Chr.) wist al dat voeding een geneeskrachtige werking heeft. Hij zei: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Wetenschappelijk onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat verkeerde voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van tal van ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.


Een gebalanceerd voedingspatroon en de juiste supplementen zorgen dat het lichaam weer herstelt en bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel gezond wordt/blijft. Of dat de darmflora weer beter functioneert of de menstruatie minder heftig is. Of dat je meer energie hebt en minder vermoeid of duf bent. Of dat het immuunsysteem sterker wordt zodat je minder snel ziek bent. Met supplementen wordt het herstel beter ondersteund, maar u beslist altijd zelf óf en wélke u gaat nemen. Als natuurgeneeskundig therapeut kan ik helpen om weer een balans vinden op fysiek, emotioneel en/of mentaal vlak.

Evenwicht in denken-voelen, onder-boven en binnen-buiten. Daardoor mogen klachten, ontstaan door onevenwicht, weer verzachten en verminderen. Want evenwicht is gezondheid!

Samen gaan we op pad naar herstel en een gezonder, vitaler en gelukkiger leven!